25 Haziran 2013 Salı

Kısaca YGS Tarih

Şimdi sizlerle dilimiz döndüğünce sınavda üç aşağı beş yukarı bilmeniz gerekenleri paylaşacağız.

Öncelikle bu yazıyı okuduğunuza göre şuan üniversite sınavının heyecanı sizleri sarmıştır muhakkak. Başarı dileklerimizle beraber bu dönemi rahatlıkla atlatmanızı ümit ediyoruz. Bu kadar sözden sonra artık başlayalım notlarımıza.


Konu 1:  Tarih Bilimine Giriş:

Tarihin Tanımı:

Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyetleri, kendi iç sorunlarını inceleyen bilim.


Tarihe Yardımcı Bilimler:

Coğrafya: Konusu insan ve geçmişi olan tarihin en yakından ilgilendiği bilim dalı coğrafyadır. Bunda coğrafya ile insan hayatıyla ilgili sıkı bir ilişki olması da etkilidir.


Arkeoloji: Geçmişte çeşitli nedenlerle toprak altında kalan aletlerin, bulguların, belgelerin tarihin ilk elden kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçek dolayısıyla yaptığı çalışmalarla bu belgelere ulaşan arkeoloji bu sayede tarih bilimine çok büyük bir katkı sağlar.


Nümizmatik: Paraları inceleyen bilim dalıdır. Paralar gerek üzerlerinde taşıdıkları yazılarla gerek yapıldıkları ham madde sayesinde tarih biliminin işini epey bir kolaylarlar.


Paleografya: Yazı ve alfabeleri inceleyen bilim dalıdır. Yaptığı çalışmalar sayesinde geçmiş uygarlıklarla ilgili birinci elden bilgilere ulaşılmış olur.


Epigrafya: Yazıt ve kitabeleri inceleyen bilim dalı. Geçmişte yazılmış yazıtların hangi döneme ve uygarlığa ait olduğunu inceler.


Filoloji: Kısaca dil bilimi de denilebilir. Dilleri ve yapılarını inceleyen bu bilim dalı sayesinde birçok metin okunabilmiş ve tarihe çok faydası olmuştur.


Antropoloji: Toplum bilimi. Yaptığı çeşitli çalışmalarla Farklı milletlere mensup toplulukları sınıflandırmaya ve onların yaşayışlarına ışık tutmaya çalışır.


Kronoloji: Takvim bilimi. Tarihi gelişmeleri oluş sırasına göre yazar.


Diplomatik: Devletler arası ilişkileri inceleyen bilim dalıdır.


Etnografya: Toplulukların gelenek ve göreneklerini inceler.


Sosyoloji: İnsan topluluklarının tarihi süreç içerisinde yaşadıkları sosyal ve de kültürel değişimleri inceler.


Sigilografi: Mühür bilimi.


Toponimi: Yerleşim merkezi isimlerini inceleyen bilim dalı.


Antroponomi: Tarihi insan adlarını inceleyen bilim dalı.


Heraldik: Arma bilimi.


Bir sonraki konu Tarih Devirleri

1 yorum:

  1. YKS Tarih Konu Dağılımını bilmek çok önemlidir. YKS Tarih Soruları hangi konulardan çıkıyor öğrenmek için tavsiyem yksdestek.com . Aşağıdaki linkte TYT AYT Tarih Konuları ve TYT AYT Tarih Soru Dağılımı mevcut. Kesinlikle tıklayıp yks ile ilgili bilgi almanızı öneririm. Özellikle plan konusunda size yardımı olacaktır.
    http://yksdestek.com/yks-tarih-konulari-soru-dagilimi/

    YanıtlaSil